Σε λιγότερο από δύο χρόνια από σήμερα αναμένεται να λειτουργήσει ο Εθνικός Οργανισμός Ανάπτυξης (ΕΟΑ), του οποίου τη σύσταση ενέκρινε στην τελευταία του συνεδρίαση το Υπουργικό Συμβούλιο.
Σε αυτόν θα έχουν πρόσβαση για χρηματοδότηση μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις καθώς και αυτοεργοδοτούμενοι.
Ο ΕΟΑ, σύμφωνα με τον Γιώργο Παντελή, Γεν. Διευθυντή του ΥΠΟΙΚ, θα αποτελεί στην ουσία ένα χρηματοδοτικό όχημα για τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα συμμετέχει στην κεφαλαιοποίηση του ΕΟΑ.
«Με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο εν λόγω Οργανισμός θα κεφαλαιοποιηθεί με προικοδότηση ύψους €110 εκατ. από το κράτος, ποσό το οποίο θα προβλέπεται στον αρχικό του προϋπολογισμό», σημειώνει ο κ. Παντελή.
Πρόσθεσε ότι η μελέτη για τη σύσταση του ΕΟΑ περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και εμπίπτει στο πλαίσιο του οροσήμου της τέταρτης δόσης, το οποίο αναμένεται να υποβληθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία τον ερχόμενο Ιούνιο.
«Ο Οργανισμός θα είναι μεν ανεξάρτητος, θα διέπεται όμως από καθεστώς δημοσίου δικαίου, ώστε να δύναται να παρέχει απευθείας δάνεια και εγγυήσεις ή άλλου είδους χρηματοδοτήσεις», εξηγεί ο κ. Παντελή.
«Ο ΕΟΑ», σημείωσε, θα έχει το δικό του ΔΣ, το οποίο θα διορίζεται από το εκάστοτε Υπουργικό Συμβούλιο. Η οργανική του δομή θα καθοριστεί στη βάση των αναγκών του».
Ο κ. Παντελή διευκρίνισε ότι η Κύπρος, είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ, η οποία δεν διέθετε μέχρι σήμερα Οργανισμό Ανάπτυξης.
Οι αναμενόμενες αποδόσεις και το ελκυστικό επιτόκιο
Για τη σύσταση του, είπε, είχε ανατεθεί σε ανεξάρτητο οίκο να προβεί σε σχετική ενδελεχή μελέτη, η οποία παραδόθηκε στο ΥΠΟΙΚ τον περασμένο Απρίλιο και περιλαμβάνει το πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού και την οργανική του δομή.
Σύμφωνα με τον κ. Παντελή, τα έσοδα του ΕΟΑ θα προέρχονται από τόκους, χρεώσεις και από πληρωμές των δανείων.
Στο αρχικό του στάδιο, δεν θα έχει σημαντικές αποδόσεις.
«Οι αποδόσεις του Οργανισμού», όπως ανέφερε ο κ. Παντελη, «θα ξεκινήσουν μετά από κάποια χρόνια».
Τόνισε ότι το επιτόκιο που θα καθορίζεται από τον ΕΟΑ, θα είναι πιο ελκυστικό από τις τράπεζες.
Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο αυτός ο Οργανισμός θα εκληφθεί από τις εγχώριες τράπεζες ως μία πρόσβαση χρηματοδότησης η οποία θα είναι αθέμιτη προς τις ίδιες, ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ εξήγησε:
«Μιλάμε για εταιρείες οι οποίες ήδη δεν έχουν πρόσβαση στις εγχώριες τράπεζες, διότι θεωρούνται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ως εταιρείες υψηλού κινδύνου».
Ίσως και οι τράπεζες να αποτελέσουν συμπληρωματικό όχημα
Ο Γ. Παντελή επεσήμανε ότι οι τράπεζες θα μπορούν στη βάση δικών τους αξιολογήσεων, να λειτουργήσουν μελλοντικά και ως συμπληρωματικό όχημα για τις εν λόγω εταιρείες και να τους παρέχουν δάνεια.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα, ο οργανισμός θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει εντός του 2026.
Σε ότι αφορά τα κριτήρια που θα θεσπιστούν, ο κ. Παντελή ανέφερε ότι εάν μία επιχείρηση δεν είναι φερέγγυα, διότι διατηρεί μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, «είναι φανερό ότι δεν θα πληροί βασικά κριτήρια για να τύχει έγκρισης για χρηματοδότηση και δεν θα μπορεί να περιληφθεί στις τέσσερις κατηγορίες σχεδίου που θα καταρτιστούν».
«Ίσως και να προκύπτει σε τέτοιες περιπτώσεις και πρόβλημα κρατικών ενισχύσεων εάν η εταιρεία έχει προβληματικά δάνεια και τύχει χρηματοδότησης από το κράτος», παρατήρησε.
Σημειώνεται ότι ο οργανισμός θα βρίσκεται κάτω από την εποπτεία και τον έλεγχο του ΥΠΟΙΚ.
Επιπρόσθετα θα γίνεται σε ετήσια βάση διαχειριστικός έλεγχος από τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας.
Πηγή: www.stockwatch.com.cy
Your Comment
Leave a Reply Now